Sürdürülebilirlik Nedir?
Sürdürülebilirlik kavramını, gereksinimlerimizi karşılarken doğal kaynaklar üzerindeki tahribatı en aza indirmek ve dünyayı gelecek nesillere daha iyi bir şekilde bırakmak olarak ifade edebiliriz. Günümüzde sürdürülebilir olmayan bir şekilde kaynak ve enerji tüketip atık üretiyoruz. Sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilirliği desteklemeyen işlem ve yöntemlerle üretilen ürünleri seçmemeyi tercih etmek ya da iş yapış şeklimizi değiştirerek doğaya verdiğimiz zararı azaltmaktır. Bu yüzden sürdürülebilir yaşam için atacağımız her adım, dünyada, insan ve doğal yaşamın sorunsuz bir şekilde var olmaya devam edebilmesi için çok önemlidir. Peki sürdürülebilir yaşam için neler yapılabilir, neden önemlidir?
Sürdürülebilirliğin Önemi!
İnsanlık uzun yıllar boyunca doğanın kendi hizmetinde olduğunu düşünerek hızlı, kolay, kârlı olan her şey için doğayı arka plana atmaktan geri durmadı. Ancak geldiğimiz noktada edinmiş olduğumuz acı tecrübe, doğa sağlığı ve geleceği ile insan sağlığı ve geleceğinin aynı yönde olduğunu gösterdi. Artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki, içinde bulunduğumuz ekosistemdeki tüm canlıların varlığını sürdürebilmesi için, sürdürülebilirliği benimsemesi gerekiyor. İşte sürdürülebilirliğin önemi de tam olarak bu noktada karşımıza çıkıyor.
Peki , Dijital Sürdürülebilirlik Nedir?
Günümüzün popüler dijital terimleri arasında yer alan sürdürülebilirlik, neredeyse her alanda kullanılmaya başlandı. Kavram, anlam olarak incelendiğinde sürekli ve daimi olmak anlamlarına gelir. Üretimde sürdürülebilirlik dendiğinde ise mevcut düzeni korumak için alınan bazı önlemleri ifade eder. ‘’Dijital sürdürülebilirlik’’ genel olarak bu anlamları kapsar.
Mevcut düzeni koruma çalışmaları, insanlığa daha iyi bir miras bırakmak için gereklidir. Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını düzgün şekilde karşılayabilmesi için her alanda sürdürülebilirlik çalışmalarına yer verilmelidir. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bünyesinde, Birleşmiş Milletler her alanı kapsayan bir genelge yayınladı. Üç ana dalda açıklamalara yer veren bu genelgede; iklim krizi ve ekonomik büyüme gibi konular da yer aldı. Günümüzde sürdürülebilir bir yaşam için her alandan işletmeler üstüne düşeni yapmalıdır.
Dijital alana bu açıdan bakıldığında, soyut üretimden oluştuğu için atık üretmediği düşünülebilir. Çevresel atığın gözle görülür bir kapsamda yer almadığı dijital dünya, yürütülen her proje için belli bir enerjini gerektiği alandır. Enerjinin oluşturulması adına çoğunlukla yenilenemeyen enerji kaynaklarından yararlanılır. Bu kaynakların tüketilmesi ve hızlı kullanılması ise küresel ısınmanın başlıca sebepleri arasında yer alır.
İnternet ve interneti destekleyecek sistemlerin, her yıl yaklaşık olarak 900 milyon ton karbondioksit ürettiği de bir gerçek olarak, önümüzde durmaktadır.
Örnek Vermek Gerekirse;
Tüketicilerin bilinçlenmesi her alanda sürdürülebilir faaliyetlere yönelmelerini sağlar. Çevre bilincinin geliştirilmesi adına, dijital dünyada da ciddi önlemler alınmaya başlandı. E-ticaret alanında organik ürünlerinin satışının çoğalması, tüketici davranışlarının üretime yansıması olarak yorumlanabilir.
Her alanda olduğu gibi dijital dünya da kullanıcıların tercih ve yönelimlerinden oldukça etkilenir. Son zamanlarda insanların doğal olana yönelmesi, bu alandaki ürün tercihlerinin farklılaşması gibi nedenler, pazarlama alanında ciddi değişimlere yol açtı. Organik ürünlerin artması, doğal malzemeden üretilen ürünlerin çoğalması gibi durumlar en net örnekler olarak karşımıza çıkar. Bu kapsamda kullanıcıların istek ve taleplerini karşılamak adına çoğu şirket mevcut politikalarında dijital sürdürülebilirlik çalışmalarına yön verdi.
Peki , Dijital Sürdürülebilirlik İçin Neler Yapılmalı?
Bilgisayarınızda veya bulut sağlayıcılarda sakladığınız mailleri silerek sürdürülebilir yaşama katkı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. Her gün posta kutumuza çoğu spam veya tanıtım içerikli yüzlerce posta alıyoruz. Aldığımız her e-posta, bulut sağlayıcıda sakladığımız her fotoğraf veya belge ise birden fazla sunucuda saklanıyor. Sunucular ise çok yüksek elektrik tüketen veri toplama merkezlerinde bulunuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; her elektronik posta yaklaşık 0.3 gr karbon salınımı üretiyor. Peki, dijital temizlik nasıl yapılır?
Gereksiz fotoğraf, dosya ve videoların tümü silinmelidir. Bunların hepsi, dijital atık olarak cihazlarımızda yer alır. Biz onlarını kullanmasak bile dijital atıklar arka planda enerji kullanmaya devam eder.
- Tarama geçmişi düzenli aralıklarla silinmelidir.
- Otomatik senkronizasyon ve konum servisi gibi cihaz uygulamaları kapalı tutulmalıdır.
- Dosyalar olabildiğinde küçük boyutlarda tutulmalıdır.
- Çöp kutusu düzenli aralıklar halinde temizlenmelidir.
- Mail ve diğer aboneliklerin en aza indirilmesi gerekir.
- E-posta kullanımı en az seviyede tutulmalıdır. Gereksiz durumlarda mail gönderiminden kaçınılmalıdır.
- Ağır ve hacimli dosyalar eklenmemeli, bunun yerine aktarma seçeneği tercih edilmelidir.
Sizde Dijital Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak , gelecek nesillere daha temiz ve güvenilir bir ortam bırakmak için içeriğimizde bahsettiğimiz maddeleri dikkate alıp , yaşamınıza uyarlayabilirsiniz.